top of page

Van Klik tot Foto: Wat jouw fotograaf echt doet (en waarom het het waard is!)

Hi lieve lezer!


Heb je deze blog aangeklikt omdat je meer wilt weten over wat een fotograaf allemaal doet? Of twijfel je over het boeken van een fotoshoot omdat je deze eigenlijk best wel duur vind?

Ik dacht dat het hoog tijd was om je een kijkje achter de schermen te geven in de fascinerende wereld van fotografie. Vaak hoor ik dat mensen denken dat een fotoshoot duur is, maar weet je eigenlijk wel waar je geld naartoe gaat als je een fotograaf inhuurt? Laten we samen een reis maken door de tijd, de inspanningen en de kosten die verbonden zijn aan het vastleggen van jouw perfecte momenten.

1. Kosten van Uitrusting en Onderhoud

Laten we beginnen met de heilige graal van elke fotograaf: hun uitrusting. Het is niet alleen een camera, maar denk aan lenzen, verlichting, statieven en alle snufjes die ervoor zorgen dat jouw foto's eruitzien alsof ze rechtstreeks uit een droom zijn geplukt. En laten we niet vergeten, deze spullen vergen regelmatig onderhoud en updates. Zeg hallo tegen investeringen!


Ik shoot op dit moment met een Canon R6 systeemcamera en heb daarbij verschillende lenzen. Om een beeld hiervan te krijgen: een systeemcamera heb je tegenwoordig vanaf € 2.000,-. Dan heb je alleen de body en zul je nog een lens nodig hebben. Als fotograaf kom je verschillende situaties, achtergronden en lichtmomenten tegen. Voor elk van deze situaties heb je een lens nodig. (want wanneer je in elke situatie de beste resultaten wilt hebben, zul je verschillende lenzen nodig hebben) Ik shoot het meest met mijn 35mm lens, maar gebruik ook andere lenzen wanneer ik bijvoorbeeld een bruiloft fotografeer. De prijzen van lenzen lopen erg uiteen, maar een 35mm lens heb je vanaf een kleine €600,-.

Daarnaast heb ik ook verschillende filters voor op mijn camera, een cameratas, statief, verlichting, sd-geheugenkaartjes, batterijen, etc.

Kortom.. je snapt 'm wel denk ik ;)


2. Tijdsbesteding voor Fotoshoots en Voorbereiding

Een fotoshoot is niet zomaar iets waar je even naartoe hobbelt. Er gaat heel wat tijd in zitten, van het bespreken van ideeën met jou (e-mail/telefoonverkeer) tot het scannen van de perfecte locaties. Het is niet simpelweg klikken en klaar, maar een hele creatieve choreografie die tijd en aandacht vereist.

Om hier een beeld van te krijgen hoe dit nu precies gaat, heb ik hieronder alle punten op een rij gezet waar ik mee bezig ben, voorafgaande aan een fotoshoot.

 • Communicatie met de klant

 • Planning fotoshoot

 • Locatie voorbereiding

 • Administratie (bevestiging maken, brochures delen, klantgegevens verwerken)

 • Uitrusting in orde maken (camera onderhoud, batterijen opladen, sd-kaartjes formatteren,etc.)


Je kunt je voorstellen dat hier best wel wat tijd in gaat zitten.

Tijd die jij als klant misschien niet meteen ziet wanneer je een shoot hebt geboekt.
3. Postproductie en Beeldbewerking

Ook al lijkt het misschien alsof de magie gebeurt op het moment van de foto, de échte tovenarij gebeurt achteraf. Kleurcorrectie, retoucheren, en andere bewerkingen nemen behoorlijk wat uren in beslag. Het resultaat? Die mooie foto's die je aan de muur wilt hangen!


Tijdens een normale fotoshoot (dus dan bedoel ik géén bruiloft en/of zakelijke shoots) schiet ik gemiddeld 400 á 500 foto's. Deze foto's ga ik allemaal meerdere keren door, om zo een selectie te maken van de mooiste beelden. Eerst haal ik de foto's eruit waarvan ik vind dat ze niet geschikt zijn. Dit kunnen bijvoorbeeld foto's zijn waarvan ik de compositie niet mooi vind of foto's waarbij er net even iemand 'verkeerd' kijkt. Daarna ga ik de overgebleven selectie nogmaals door en maak ik een kleinere selectie met de mooiste beelden waarvan ik vind dat deze jullie en het moment het beste weergeven.


Het selecteren én nabewerken van de foto's doe ik met de twee professionele fotobewerkingsprogramma's Lightroom en Photoshop. Deze programma's kun je gebruiken wanneer je hier een abonnement voor afsluit. (Jaja, ook dat kost weer geld) Dit is een kostenpost die maandelijks terugkomt. Ik ben van mening dat een foto nabewerken ervoor moet zorgen dat een foto een 'gouden randje krijgt'. Ik verander dan ook géén complete achtergronden of lichamen. Wel zorg ik ervoor dat het licht goed is en geef ik de foto een sfeer qua kleuren die past bij mijn stijl. (warm & tender) Soms zie ik tijdens de nabewerking dat een foto nog meer kracht en emotie uitstraalt wanneer ik deze in een zwart/wit bewerking zet.

Dit is tevens een bewerking die net zoveel tijd in beslag neemt als een kleurenbewerking. (en dus niet een zwart/wit filter die je er zo overheen zet)


Uiteindelijk bewerk ik gemiddeld 45 foto's van een fotoshoot en deze lever in af een een online, beveiligde fotogalerij. (wederom een maandelijks abonnement waar ik als fotograaf voor betaal) Het totaal aantal uren wat ik nodig heb voor een nabewerking van een fotoshoot varieert van 3 tot 4,5 uur.


4. Administratieve Taken en Communicatie

Oh, de administratieve kant van dingen! Het opstellen van contracten, facturering en constante communicatie om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt. Dat is de backstage van de fotografiewereld waar je misschien niet vaak aan denkt, maar het is net zo belangrijk.

Hieronder een kort overzicht van alle administratieve taken die ik heb als fotograaf:


 • Communicatie met de klant: -Bespreken van de aanvraag

 • Financiën beheren:

 • Facturen opstellen

 • Fotoshoot contracten opstellen

 • Informatiebrochures maken en bijhouden

 • Algemene voorwaarden up to date houden

 • Plannen van shoots (agendabeheer)

 • Beheren van website en social media accounts

 • Ontwikkelen van marketingmateriaal

 • Organiseren en archiveren van alle fotobestanden

 • Het onderhouden van relaties
6. Reiskosten en Logistiek

Als de droomlocatie van mijn klant zich niet om de hoek bevindt, moet ik wat extra kilometers maken. Reiskosten en de logistiek van het opzetten van de perfecte fotoshoot kunnen ook extra kosten met zich meebrengen. Deze worden vooraf natuurlijk wel besproken met de klant. (weer een extra communicatie-momentje)

8. Investeren in Creativiteit

Niet alle helden dragen capes, sommigen dragen een camera. Als fotograaf investeer ik tijd in het bedenken van unieke concepten en ideeën om jouw foto's te laten schitteren. Creativiteit is tenslotte niet te koop, maar het vereist wel inzet en toewijding. Daarbij wil ik natuurlijk niet teveel geposeerde foto's en bedenk ik ook manieren om zo ontspannen/spontaan mogelijk tot een tof resultaat te komen!

10. Flexibiliteit en Maatwerk

Geen twee fotoshoots zijn hetzelfde, net zoals geen twee klanten hetzelfde zijn. Als fotograaf probeer ik me aan te passen aan jouw wensen en behoeften als klant, wat betekent dat de prijs niet alleen reflecteert wat ik doe, maar ook hoe ik het precies voor jou doe.

Dus, lieve lezers, de volgende keer dat je denkt dat een fotoshoot wat aan de prijzige kant is, onthoud dan dat je niet alleen betaalt voor een foto. Je investeert in een stukje tijd, creativiteit en expertise van iemand die er alles aan doet om jouw momenten onvergetelijk te maken. 📸✨

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page